Witajcie!
Dzisiaj coś słodkiego i kruchego:) pyszne ciasteczka w sam raz na niepogodę !Szybki i prosty sposób!Do dzieła:
Skład:
* 260 g mąki gryczanej
* 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
* 80 g cukru brązowego
* 110-120 g oleju kokosowego
Sposób wykonania:
Siemię lniane zalewam wrzątkiem( niewielka ilość wody, tak by powstał gęsty kleik).Mąkę mieszam z cukrem,olejem i papką z siemienia lanienego.Ugniatam aż do uzyskania jednolitej zbitej masy.Staram się szybko ugniatać ciasto,bo kruche ciasto nie lubi zbyt długiego wyrabiania.Robię z ciasta długi wałek i owijam folią,wkładam do lodówki.Piekarnik nagrzewam na 170 stopni.Po 30 minutach wyciągam z lodówki i kroję w paski, można formować dowolny kształt.Ja pokroiłam w plastry.Brytfankę wykładam papierem i układam ciasteczka,wkładam do piekarnika na 15-20 minut aż się zarumienią i gotowe!Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz