Witajcie!
Mamy sezon na jabłka,więc dzisiaj zaserwuję szarlotkę.Ostatnio zrobiłam mały zapas syropów,więc wykorzystam je do tego przepisu :) będzie smacznie i zdrowo!Wykonanie jest dziecinnie proste i szybkie.
Składniki:
* około 2,5 kg jabłek
* 6 łyżek syropu z koniczyny różowej (można zastąpić syropem z agawy,klonowym)
* około 400 g kaszy jaglanej
* 300 g daktyli
* olej kokosowy
* mąka kukurydziana 3/4 szklanki
* siemię lniane mielone 2 łyżki
* oliwa z oliwek
* cukier puder (z cukru trzcinowego)
* łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuję cukier puder.Robię go z cukru trzcinowego, by zrobić potem kruszonkę.Wrzucam go do miksera i po chwili gotowe!Następne w kolejce będą jabłka ,obieram je ze skórki i ucieram na tarce na grubych oczkach.Dorzucam pokrojone daktyle.Gotuję kaszę jaglaną do miękkości ,odcedzam i dorzucam do jabłek.Posypuję cynamonem i wlewam syrop.Mieszam wszystko dokładnie i odstawiam.Teraz czas na kruszonkę.Do miseczki wsypuję mąkę kukurydzianą,siemię lniane oraz cukier puder.Dodaję powoli olej kokosowy w stałej postaci i lekko"ucieram" palcami aż do momentu uzyskania "grudek" charakterystycznych dla kruszonki.
Następnie przekładam całość do wcześniej nasmarowanej (oliwą z oliwek)brytfanki i kładę kruszonkę.Przykrywam folią i piekę około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Po tym czasie ściągam folię i piekę około 20 minut aż wierzch się zarumieni.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz