czwartek, 11 września 2014

Domowe syropy :)

Witajcie kochani!


Dzisiaj postanowiłam zrobić kilka rodzji syropów.Jedne jako "cukier" ,syrop do naleśników i dodatek do dań a inne typowo na dolegliwości zdrowotne :)

Kilka prostych przepisów:

Pierwszy bedzie syrop z głogu:

*własnoręcznie zebrany głów w lesie około 3 garście na 3 szklanki wody
*sok wyciśnięty z połowy cytryny
*cynamon szczypta
*cukier brązowy 3/4 szklanki
*woda 2 szklanki

Głóg obieram i moczę w sodzie oczyszczonej potem płukam pod bierządą wodą i gotuję ze wszystkimi składnikami razem.Kiedy puści kolor wyławiam cedzakiem owoce i gotuję aż konsystencja będzie dosć gęsta i gotowe.Właściwości głogu są dość obszerne między innymi pomagają z drogami moczowymi,nerkami,poprawia prace serca,wzmacnia i uspokaja.

Syrop z koniczyny różowej:

*koniczyna różowa u mnie dwie garście
* 2 limonki pokrojone w plastry
* cukier brązowy  3/4 szklanki
*woda 2 szklanki

Jak w przypadku głosu płukam koniczynę i gotuję z tym że zostawiam koniczynę w środku.Wlewając do słoików obracam do góry dnem i czekam do wystygnięcia.Właściwości koniczyny sa również wszechstronne zawiera w sobie mnóstwo składników.Może być stosowana przez kobiety w okresie menopauzy ,przez mężczyzn z powiększonym guzem krokowy,oczyszczająco na krew i skórę oraz jako środek odksztuszający.W moim przypadku będą to walory zmakowe do słodzenia herbatek lub kawy.Albo do naleśników lub innych słodkości


Syrop babki lancetowatej:

*babka lancetowata 3 garście
* 4 ziarna pieprzu
*sok z połowy cytryny
*szklanka cukru brązowego
*woda 2 szklanki

Myję babkę lancetowatą(długo się nachodziłam po łąkach i lesie by nazbierać jej wystarczająco dużo).Następnie blenduję ją z szklanka wody i przeciskam przez rajstopę lub gazę następnie dodaję resztę składników i gotuję do gęstej konsystencji.Na koniec przelewam do słoików lub butelek przez gazę.Zamykam i układam do góry dnem.Właściwości babki :działa jako środek wykrztuśny,rozlkurcza mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych,pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej,w postaci wywarów ,soków itp działa również antywirusowo.Liście przyspieszają gojenie ran i regenerację naskórka.

Syrop z mlecza:

* mlecz liście w moim przypadku 2 garście
* sok z połowy cytryny

* cukier brazowy pół szklanki
*woda 2 szklanki


Mlecz płukam w sodzie potem przepłukuję pod bierzącą wodą i gotuję z pozostałymi składnikami i postępuję jak w przypadku innych syropów.Liśnie odrzucam nie wlewam do butelek.Własciwości mlecza lekarskiego:
"

  • witaminy: A, C i D - niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i kostnego;
  • witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z organizmu;
  • minerały: potas, magnez, krzem, żelazo - wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
  • garbniki - mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
  • związki flawonowe (flawonoidy) - posiadają właściwości antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;
  • triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
  • inulina - jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy, który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
  • kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
  • kwasy polifenolowe: chlorogenowy - hamuje wchłanianie cukrów, kawowy - ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
  • asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe."


  • http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego

    Posłużyłam się gotowym opisem właściweości tej wspaniałej rośliny.


    Syrop z pokrzywy:

    *pokrzywa własnoręcznie zebrana :) u mnie wyszło po obraniu około 2-3 garści
    *cukier brązowy 3/4 szklanki
    *sok z połowy cytryny
    * kilka listków mięty


    Pokrzywę kroję drobno ,wcześniej ja dokładnie myjąć.Gotuję wszystkie składniki razem i wlewam do słoików ,odcedzając liście.Gotowe.Na dzisiaj zrobiłam tylko tyle syropów, ale już czekają kolejne:) oczywiście opiszę każdy z nich.Na zdrowie!


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz