Witam Was kochani!
Dzisiaj przygotowałam risotto.Bardzo lubię kuchnię włoską,przez długi czas zamieszkiwałam w tym pięknym kraju i stąd zamiłowanie do ich kuchni.Zmodyfikowałam ten przepis ,zamieniając makaron na ryż,można użyć również kaszę jaglaną jeśli ktoś preferuje.
Skład:
*ryż arborio lub do risotto
*passata lub własnoręcznie przygotowany przecier(dla zainteresowanych mogę podać sposób przyrządzania takiego przecieru)
*bakłażan
*czosnek 3-4 ząbki
*cebula 1 szt
*sól himalajska
*odrobina pieprzu cayenne
*bazylia świeża lub suszona
*oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie.Dwa razy więcej wody niż ryżu.Osobno na patelni podsmażam pokrojonego w kostkę bakłażana.Po uzyskaniu złotego koloru wykładam na papier aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Na oliwie z oliwek podsmażam drobno posiekaną cebulę i czosnek ,jak się zeszklą dolewam passatę.Na bardzo wolnym ogniu duszę sos.Ryż gotuję do postaci kleistej jeśli woda się wygotuje a ryż nie jest dostatecznie miękki to dolewam wody i dalej gotuję ale nie tak by był wodnisty.Jak będzie gotowy to wrzucam go do sosu i dalej gotuję do postaci dość gęstej, dorzucam odrobinę soli,pieprz i bazylię.Mogę podawać do stołu.Dla smakoszy sera wegańskiego mozzarella -dorzucam zanim podam na talerz.Kiedy lekko rozmięknie to nakładam i gotowe.Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz