wtorek, 9 września 2014

Pyszne racuszki z jabłkami :) oczywiście bezglutenowe!

Witajcie kochani!

Dzisiaj przygotowałam dla Was racuszki z jabłkami.Mam ich pod dostatkiem (jabłek)więc pewnie będzie sporo przepisów z ich udziałem :)Macie jakieś swoje, pyszne przepisy bezglutenowe -wegańskie ?Jeśli tak ,to podzielcie się proszę,chętnie wypróbuję.

Skład:

*siemię lniane
*mąka gryczana
* drożdże domowe
*mleko sojowe,ryżowe,migdałowe itp
*jabłka
*olej do smażenia
*cukier brązowy
*syrop z agawy
*opcjonalnie cynamon dla smakoszy
*sól szczypta


Sposób wykonania:


Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach ,można tez pokroić ,jak kto lubi :) osobno przygotować drożdże, które zaleję podgrzanym wcześniej do 40 stopni mlekiem sojowym ,dodaję do drożdży także cukier.Kiedy  drożdże dojdą, mieszam je z pozostałym mlekiem oraz dodaje siemię lniane mielone lubi mielę je ,następnie  makę gryczaną (ilość potrzebna do uzyskania konsystencji na racuchy),Wrzucam jabłka i mieszam,dodaję syrop z agawy do posłodzenia i szczyptę soli.Nakładam na rozgrzaną wcześniej patelnię niewielkie racuszki i smażę na złoty kolor z obu stron.Gotowe!Smacznego :)

Źródło obrazów:google

Dorzucam proporcje,bo takie padły propozycje.Ja zazwyczaj robię naleśniki czy racuchy czy też inne pyszności na oko i nie zawsze podaję proporcję ale jeśli Wam to pomaga,to proszę bardzo :

*2 łyżki siemię lniane
*mąka gryczana około 4 łyżek ale należy dosypać tyle, by mieszanka była dość gęsta,jeśli jabłka będą bardzo soczyste to na pewno więcej maki
*drożdże domowe ,pól opakowania okolo 60 g
*mleko sojowe lub inne do zagrzania około pół szklanki
*jabłka u mnie 6 sztuk średnich z ogrodu :)
*olej do smażenia tak by racuchy były zanurzone 1/3 wysokości
*cukier brązowy około 4 łyżeczki
*syrop z agawy do nadzienia, około 4 łyżki,na racuchy ile kto lubi :)
*sól szczypta
*cynamon opcjonalnie do smaku

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz