piątek, 19 września 2014

O kurka ale papryka !

                                                                Witajcie!

Dzisiaj bardzo prosty obiadek.Zupa z czerwonej soczewicy i kurki w zielonej papryce.Postaram się wrzucić również jakieś zdjęcia.Niestety aparat jest kiepskiej jakości ,więc i zdjęcia nie za ciekawe.Walczę o to, by było coraz lepiej!Wybaczcie haotyczność moich wpisów,wszystkiego się człowiek uczy :) a więc zapraszam do wspólnego smakowania!

Składniki na zupę:

* czerwona soczewica około 150 g
* cebula 1 szt.
* czosnek 2 ząbki
* ziemniak 2 szt.
* marchewka 3 szt.
* seler naciowy 2 nóżka
* pietruszka- korzeń 1 szt.
* por 1/3
* szpinak młody w listkach
* 1/3 selera
* śmietanka ryżowa około 10-15 ml
* sos sojowy około 5 ml
* sól himalajska
* pieprz cytrynowy
* oliwa z oliwek 1 łyżka

Soczewicę płukam pod wodą i wrzucam do garnka.Cebulę obieram i kroję drobno ,czosnek zgniatam.
Szpinak płukam i rwę na małe kawałki ,nie kroję nożem,dorzucam do reszty.Marchewkę,pietruszkę i seler kroję w słupki,pora w talarki.Ziemniaka w kostkę i seler naciowy na koniec.Wszystko zalewam wodą i gotują do miękkości tak by powstała dość gęsta zupa.Przyprawiam solą i pieprzem.Kiedy zupa jest gotowa ,serwuję w miseczkach.Przed podaniem dodaję śmietankę ,sos sojowy i oliwę z oliwek,dokładnie mieszam i gotowe.

Składniki na paprykową kurkę:

* cebula 1 szt.
* kurki około 200 g
* papryka zielona 3 szt.
* sól
* pieprz cytrynowy
* oliwa z oliwek

Kurki dokładnie płukam i duszę na patelni z cebulką na oliwie,dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę i duszę do miękkości.Przyprawiam do smaku i gotowe!

Z ilości którą podałam ,wyszły mi dwie porcje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz