Witajcie!
Kochani dzisiaj coś pysznego :) jak zawsze z resztą!Trafiłam dzięki mojej przyjaciółce na wspaniały przepis na mini snickersy.Zmieniłam go troszkę ,ale odrobinkę.
Składniki:
- 150 g oleju kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 6-7 łyżek syropu z agawy
- 120 g orzechów niesolonych lub migdałów
- 20 g orzechów do przystrojenia
- 200 g daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2-3 łyżki mleka sojowego
Sposób wykonania:
1.Czekoladowy spód:Rozpuszczam 90 g oleju w kąpieli wodnej dodaję 4 łyżki kakao oraz 3 łyżki syropu z agawy.Mieszam dokładnie i wlewam do brytfanki ( u mnie kwadratowa 30x30 cm),wstawiam do zamrażalki.
2.Nugat:
Rozpuszczam 60 g oleju kokosowego w kąpieli wodnej.Mielę mikserem orzechy 120 g(w mojej wersji,w wersji oryginalnej migdały),dorzucam do oleju i daję 3 łyżki syropu z agawy.Jeśli wolicie słodsze to 4 łyżki.Po 20 minutach wyciągam brytfankę z zamrażalnika i kładę na spód czekoladowy przygotowany nugat i wstawiam do zamrażalnika na około 30 minut.
3.Karmel:
Daktyle zalewam gorącą wodą ,następnie jak lekko rozmiękną odsączam dokładnie i blenduję na gładką masę z masłem orzechowym i mlekiem sojowym.Jak pozostałe składniki stężeją kładę karmel i ozdabiam orzechami i gotowe :)
Oryginalny przepis tutaj: ervegan -świetne przepisy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz