niedziela, 30 listopada 2014

Pierogi leniwe :)

Witajcie! 

Nie mogło zabraknąć na moim blogu przepisu na pierogi leniwe,tak bardzo uwielbianej przeze mnie w dzieciństwie "potrawy".Jak wiecie bez białego sera.To żaden problem!Mam mnóstwo tofu domowej roboty.Przepis jest prościutki jak raz,dwa.Dla każdego coś dobrego.Zatem zaczynamy!

Skład:


  • duże ziemniaki 5 sztuk
  • tofu 450 g
  • cytryna 1-2 sztuki
  • syrop z agawy
  • cukier brązowy
  • mąka gryczana 4-5 łyżek
  • siemię lniane mielone 1 łyżka
  • olej kokosowy 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w łupinach do miękkości.Następnie tofu rozdrobnić widelcem i polać świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny,dodać dwie łyżki syropu z agawy.Obrane ziemniaki ugnieść na pure i dodać przygotowane tofu.Wymieszać z ziemniakami.Dodać mąkę i siemię lniane.Ugnieść dokładnie i wyrobić kluseczki.Rzucać na gotującą się wodę.Gotować 5 minut po wypłynięciu.Podawać podsmażone na oleju kokosowym, posypane brązowym cukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz