środa, 21 stycznia 2015

Kotleciki z sosem pieczarkowym :D

Witajcie!


Dzisiaj przygotowałam kotleciki jaglano-fasolowe w sosie pieczarkowym z ziemniaczkami w mundurkach.Jak zwykle przepis jest prosty w wykonaniu.No to zaczynamy !!! :D


Składniki:


  • 350 g pieczarek
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 100 ml mleka sojowego
  • 150 g fasoli malinki
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 mały burak
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 4-5 łyżek mąki razowej
  • 4-5 ziemniaków

Sposób wykonania:

Jeśli mamy taką możliwość ,to ziemniaki gotujemy na parze,jeśli nie,to gotujemy w tradycyjny sposób w mundurkach.Obieramy ze skórki ,odstawiamy.Do przygotowania kotlecików możemy użyć gotowej fasoli z puszki lub ugotować w domu.Polecam szybkowar.Bez całonocnego namaczania i szybko!!!Po ugotowaniu fasoli,dodajemy pokrojony czosnek,cebulę,buraka(wcześniej ugotowanego),siemię lniane ,przyprawy i miksujemy wszystko razem blenderem na koniec dodajemy mąkę i kaszę jaglaną,przyprawy ,dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki,zarumienić na oleju kokosowy(mały ogień)

Sos:

Pieczarki kroimy w kostkę smażymy na oliwie z oliwek i zalewamy mlekiem sojowym,doprawiamy do smaku.Kiedy pieczarki będą gotowe zagęszczamy odrobiną mąki by sos zgęstniał.Gotowe :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz