Dzisiaj przygotowałam kotleciki jaglano-fasolowe w sosie pieczarkowym z ziemniaczkami w mundurkach.Jak zwykle przepis jest prosty w wykonaniu.No to zaczynamy !!! :D
Składniki:
- 350 g pieczarek
- 2 łyżki mąki gryczanej
- 100 ml mleka sojowego
- 150 g fasoli malinki
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 mały burak
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta soli himalajskiej
- łyżeczka oregano
- 4 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 4-5 łyżek mąki razowej
- 4-5 ziemniaków
Sposób wykonania:
Jeśli mamy taką możliwość ,to ziemniaki gotujemy na parze,jeśli nie,to gotujemy w tradycyjny sposób w mundurkach.Obieramy ze skórki ,odstawiamy.Do przygotowania kotlecików możemy użyć gotowej fasoli z puszki lub ugotować w domu.Polecam szybkowar.Bez całonocnego namaczania i szybko!!!Po ugotowaniu fasoli,dodajemy pokrojony czosnek,cebulę,buraka(wcześniej ugotowanego),siemię lniane ,przyprawy i miksujemy wszystko razem blenderem na koniec dodajemy mąkę i kaszę jaglaną,przyprawy ,dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki,zarumienić na oleju kokosowy(mały ogień)
Sos:
Pieczarki kroimy w kostkę smażymy na oliwie z oliwek i zalewamy mlekiem sojowym,doprawiamy do smaku.Kiedy pieczarki będą gotowe zagęszczamy odrobiną mąki by sos zgęstniał.Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz