Witajcie!
Dzisiaj przygotowałam coś po włosku.Mam sentyment do kuchni śródziemnomorskiej :) Focaccia jest dobra nawet jako chlebek do guakamole czy hummusa :) ja przygotowałam ją w formie pizzy.
Składniki:
- mąka pszenna 0,5 kg
- cukier 2 łyżeczki
- drożdźe 50 g
- woda do wyrobienia ciasta
- odrobina ciepłej wody do drożdży
- oliwa z oliwek
- sól ziołowa
- pomidory gargamel najlepiej :)
- liście świeżego szpinaku
Sposób przygotowania:
Drożdże kruszę ,zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą aż wyburzą.Do mąki dodaję sól i 5 łyżek oliwy z oliwek i wlewam gotowe drożdże,mieszam dokładnie i dolewam wody aby uzyskać konsystencję elastycznego ciasta.Po wyrobieniu odstawiam na 2 godziny żeby podwoiło objętość.Z tej ilości wychodzą dwie duże pizze.Formuję kształt pizzy i wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut.Po wyciągnięciu kładę pomidora pokrojonego w plastry,świeży szpinak,sól i oliwę z oliwek.Gotowe.Smacznego.Można focaccie podawać z różnymi sosami lub zastosować jako spód pizzy.
Ps.Ja niestety nie zdobyłam pomidorków gargamel:)
Ps.Ja niestety nie zdobyłam pomidorków gargamel:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz