czwartek, 22 stycznia 2015

Focaccia raz :)

Witajcie!


Dzisiaj przygotowałam coś po włosku.Mam sentyment do kuchni śródziemnomorskiej :) Focaccia jest dobra nawet jako chlebek do guakamole czy hummusa :) ja przygotowałam ją w formie pizzy.


Składniki:
  • mąka pszenna 0,5 kg
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdźe 50 g
  • woda do wyrobienia ciasta
  • odrobina ciepłej wody do drożdży
  • oliwa z oliwek
  • sól ziołowa
  • pomidory gargamel najlepiej :)
  • liście świeżego szpinaku 

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszę ,zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą aż wyburzą.Do mąki dodaję sól i 5 łyżek oliwy z oliwek  i wlewam gotowe drożdże,mieszam dokładnie i dolewam wody aby uzyskać konsystencję elastycznego ciasta.Po wyrobieniu odstawiam na 2 godziny żeby podwoiło objętość.Z tej ilości wychodzą dwie duże pizze.Formuję kształt pizzy i wkładam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut.Po wyciągnięciu kładę pomidora pokrojonego w plastry,świeży szpinak,sól i oliwę z oliwek.Gotowe.Smacznego.Można focaccie podawać z różnymi sosami lub zastosować jako spód pizzy.








Ps.Ja niestety nie zdobyłam pomidorków gargamel:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz