sobota, 29 listopada 2014

Tort orzechowy z okary...

Witajcie!


Dzisiaj przygotowałam tort orzechowy z okary(zmielona i zagotowana soja,produkt pozostały po produkcji domowego tofu).Prosty w przygotowaniu.Smaczny.Świetna alternatywa dla ciężkich ciast z masami.No to zaczynamy :D


Składniki:

Spód:

  • morele suszone 150 g
  • migdały 200 g
  • masło orzechowe 2 łyżki


Masa orzechowa:


  • 2 i 1/2 szklanki okary
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • olej kokosowy 1-2 łyżki
  •  syrop z agawy 1/2 szklanki
  • 30 g maki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • orzechy nerkowca 1 szklanka


Karmel:(opcja tańsza)


  • szklanka cukru trzcinowego
  • szklanka mleka sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • orzeszki ziemne do posypania
opcja droższa:


  • daktyle 200 g
  • masło orzechowe 3 łyżki


Polewa(opcja tańsza):


  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki cukry pudru brązowego
opcja droższa:



  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
Sposób wykonania:

Spód:tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.Morele zalewamy wrzątkiem,odsączamy i mielimy w blenderze.Migdały mielimy na większe kawałki i mieszamy z morelami ,jednocześnie dodając masło orzechowe.Z powstałej masy,formujemy spód.Ugniatamy palcami ,tworząc równe podłoże.Wkładamy do lodowki.



Masa orzechowa: okarę mielimy blenderem i dodajemy sproszkowane wcześniej orzechy nerkowca(ja zrobiłam to w szejkerze).Następnie dodajemy mąkę,olej,wanilię,masło orzechowe,syrop.Miksujemy na gładką masę i wylewamy na przygotowany wcześniej spód.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni przez 45-55 minut.Po upieczeniu schładzamy.

Karmel wersja tańsza: cukier,mleko i masło orzechowe gotujemy na gazie do momentu aż wszystko zgęstnieje.Kładziemy na ciasto i posypujemy orzeszkami

Karmel wersja droższa: daktyle moczymy w gorącej wodzie,następnie odsączamy i miksujemy blenderem na gładką masę,dodajemy masło orzechowe,przygotowany karmel kładziemy na ciasto i posypujemy orzeszkami ziemnymi, niesolonymi.

Polewa wersja tańsza:Kakao mieszamy z olejem kokosowym i cukrem pudrem brązowym .Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje i polewamy całe ciasto.

Polewa wersja droższa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy olej kokosowy i syrop z agawy.Polewamy całe ciasto.Gotowe!Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz