Dzisiaj przygotowałam tort orzechowy z okary(zmielona i zagotowana soja,produkt pozostały po produkcji domowego tofu).Prosty w przygotowaniu.Smaczny.Świetna alternatywa dla ciężkich ciast z masami.No to zaczynamy :D
Składniki:
Spód:
- morele suszone 150 g
- migdały 200 g
- masło orzechowe 2 łyżki
Masa orzechowa:
- 2 i 1/2 szklanki okary
- 3 łyżki masła orzechowego
- olej kokosowy 1-2 łyżki
- syrop z agawy 1/2 szklanki
- 30 g maki ziemniaczanej
- laska wanilii
- orzechy nerkowca 1 szklanka
Karmel:(opcja tańsza)
- szklanka cukru trzcinowego
- szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- orzeszki ziemne do posypania
- daktyle 200 g
- masło orzechowe 3 łyżki
Polewa(opcja tańsza):
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki cukry pudru brązowego
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu z agawy
Sposób wykonania:
Spód:tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.Morele zalewamy wrzątkiem,odsączamy i mielimy w blenderze.Migdały mielimy na większe kawałki i mieszamy z morelami ,jednocześnie dodając masło orzechowe.Z powstałej masy,formujemy spód.Ugniatamy palcami ,tworząc równe podłoże.Wkładamy do lodowki.
Masa orzechowa: okarę mielimy blenderem i dodajemy sproszkowane wcześniej orzechy nerkowca(ja zrobiłam to w szejkerze).Następnie dodajemy mąkę,olej,wanilię,masło orzechowe,syrop.Miksujemy na gładką masę i wylewamy na przygotowany wcześniej spód.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni przez 45-55 minut.Po upieczeniu schładzamy.
Karmel wersja tańsza: cukier,mleko i masło orzechowe gotujemy na gazie do momentu aż wszystko zgęstnieje.Kładziemy na ciasto i posypujemy orzeszkami
Karmel wersja droższa: daktyle moczymy w gorącej wodzie,następnie odsączamy i miksujemy blenderem na gładką masę,dodajemy masło orzechowe,przygotowany karmel kładziemy na ciasto i posypujemy orzeszkami ziemnymi, niesolonymi.
Polewa wersja tańsza:Kakao mieszamy z olejem kokosowym i cukrem pudrem brązowym .Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje i polewamy całe ciasto.
Polewa wersja droższa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy olej kokosowy i syrop z agawy.Polewamy całe ciasto.Gotowe!Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz