wtorek, 21 października 2014

Wegańskie pierogi ruskie

                                                  Witajcie!

Dzisiaj przygotowałam pierogi ruskie.Uwielbiam wszelkiego rodzaju pierogi,kluseczki itp.Ostatnio robiłam tofu ,więc postanowiłam go wykorzystać w dobrym celu :) oprócz pierogów zrobiłam tartę czekoladową ,ale o niej mowa będzie w innym poście.Najpierw  podam Wam przepis na pierożki.

Składniki na ciasto:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
  • około 800 g ziemniaków
  • 380-400 g tofu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • sos sojowy
  • pieprz 
  • sól
Sposób przygotowania ciasta:

Do mąki dodaję oliwę i sól,następnie wyrabiam z wodą ,dodaję stopniowo,aby ciasto nie było zbyt klejące.Wałkuję i wycinam koła większe niż szklanka.Możecie zrobić mniejsze pierożki.Ja do wycinania użyłam kubeczka z miksera ,bo ma większą średnicę niż szklanka.Do wyciętych kółeczek wkładam farsz i lepię.Odkładam i daję do lodówki jeśli jest ich za dużo to zamrażam.Stopniowo ,partiami ,tak aby nie skleiły się.

Sposób przygotowania farszu:

Cebulę kroję na pół , drobno siekam i dodaję ząbki czosnku ściśnięte praską. Wrzucam na olej i dodaję tofu,rozdrabniam w palcach i lekko smażę, potem duszę pod przykryciem z solą , pieprzem(ja dodałam kajeński) i sosem sojowym(ilość zależna od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać). Osobno gotuję ziemniaki w łupinach do miękkości,następnie obieram ze skórki i miksuję na papkę.Dodaję do tofu i mieszam dokładnie.Farsz gotowy:)U mnie wyszło około 50 pierogów.

Pierogi gotuję około 3-5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.Ja podsmażam na patelni na oliwie z oliwek.Można do smaku zrobić posypkę z okary lekko podsuszonej.Wtedy na gorący tłuszcz wrzucamy okarę,podsmażamy i kładziemy na pierożki.Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz