niedziela, 19 października 2014

Gryczany chlebek z okarą


                                                    Witajcie!

Mam dzisiaj dla Was ,przepis na domowy chlebek z okarą.Jak już wcześniej wspominałam,okary po zrobieniu tofu zostaje mnóstwo ,więc podaję kilka przepisów na jej wykorzystanie.Były już babeczki,teraz chlebek i będą kotleciki.Chlebek robi się bardzo szybko i długo pozostaje świeży.Dla tych , którzy nie lubią smaku mąki gryczanej polecam mąkę pszenną lub inną.No to do dzieła!

Składniki:
  • 500 g mąki gryczanej 
  • 2 szklanki okary
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  •  łyżka oliwy z oliwek
  • olej kokosowy do wysmarowania formy
  • płatki owsiane lub słoneczki do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:

Mleko sojowe podgrzewam do 40 stopni wsypuję cukier i drożdże.Okarę blenduję na gładką masę i wrzucam do mąki.Jak drożdże już wyburzą, dorzucam do reszty składników i wyrabiam ciasto.Po wyrobieniu ciasta ,wkładam je do formy(keksówki) wysmarowanej wcześniej olejem kokosowym i posypanej płatkami owsianymi lub słonecznikiem.Piekę około godziny w temperaturze 210-220 stopni.Po 40 minutach wyciągam chlebek z brytfanki , aby cały się zarumienił a skórki były chrupiące.Smacznego!




Chlebek ma normalny kolor,przepraszam za jakość zdjęć.Będę nad tym pracowała :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz