Witajcie!
Mam dzisiaj dla Was ,przepis na domowy chlebek z okarą.Jak już wcześniej wspominałam,okary po zrobieniu tofu zostaje mnóstwo ,więc podaję kilka przepisów na jej wykorzystanie.Były już babeczki,teraz chlebek i będą kotleciki.Chlebek robi się bardzo szybko i długo pozostaje świeży.Dla tych , którzy nie lubią smaku mąki gryczanej polecam mąkę pszenną lub inną.No to do dzieła!
Składniki:
- 500 g mąki gryczanej
- 2 szklanki okary
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka sojowego
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka oliwy z oliwek
- olej kokosowy do wysmarowania formy
- płatki owsiane lub słoneczki do wysmarowania formy
Mleko sojowe podgrzewam do 40 stopni wsypuję cukier i drożdże.Okarę blenduję na gładką masę i wrzucam do mąki.Jak drożdże już wyburzą, dorzucam do reszty składników i wyrabiam ciasto.Po wyrobieniu ciasta ,wkładam je do formy(keksówki) wysmarowanej wcześniej olejem kokosowym i posypanej płatkami owsianymi lub słonecznikiem.Piekę około godziny w temperaturze 210-220 stopni.Po 40 minutach wyciągam chlebek z brytfanki , aby cały się zarumienił a skórki były chrupiące.Smacznego!
Chlebek ma normalny kolor,przepraszam za jakość zdjęć.Będę nad tym pracowała :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz